5 bitnih savjeta za nošenje leća koje morate znati

Ukoliko već nosite leće ili želite da nosite, ovo su osnovna pravila i savjeti kojih bi se trebalo pridržavati.  

Koliko dugo se mogu nositi leće?

Nošenje leća više dana nego što je to predviđeno ili spavate sa lećama koje nisu za to namijenjene, rizikujete očne upale infekcije. Važno je da slijedite upute ljekara i svoje leće mijenjate po njegovim uputa, čak iako ih ne nosite svaki dan. Ukoliko nosite jednokratne leće koje su namijenjene samo jednom nošenju, bacite ih nakon toga, bez obzira ako izgledaju svježe.  

Rukovanje sa lećama

Uvijek operite ruke prije i poslije manipulacije sa lećama. Nemojte koristiti sapune na bazi ulja, losiona za ruke ili s jakim mirisom. Leće se mogu zalijepiti za vlažne prste, pa dobro osušite ruke ručnikom i pripazite da vam ne ostane vlakna na rukama. Nemojte koristiti kreme za ruke prije manipulacije sa lećama jer mogu ostaviti masni sloj na samim lećama.  

Stavljanje leća

Preporuka je da se uvijek stavljanje leća počninje s istim okom, kako ne biste pomiješali lijevu i desnu leću. Koristite kažiprst kako biste izvadili leću iz kutijice u dlan svoje ruke. Isperite je otopinom za leće. Stavite leću na vrh svog kažiprsta. Povucite svoju donji kapak prema dole sa srednjim prstom iste ruke, a gornji kapak pridržite drugom rukom. Pozicionirajte leću direktno na šarenicu oka, nakon toga lagano pustite kapke i trepnite.  

Uklanjanje i čuvanje leća

Kao što smo već iznad pisali, najprije, dobro operite ruke blagim sapunom i posušite prije prije dodira leća ili oka. Kontaktne leće ćete najlakše skinuti pomoću ogledala iznad ravne površine. Stavite svoj kažiprst na donji dio leće i povucite prema vanjskom dijelu oka. Nakon toga, nježno stisnuti uz palac i kažiprst i vrlo polako izvaditi iz oka. Leća će skliznuti u dlan.     Nakon što skinete lećeje potrebno isprati i očistit. Leću stavite na dlan, kapnite nekoliko kapi otopine za čišćenje te prstom druge ruke lagano trljajte otprilike 20 sekundi kako bi isprali leću.  
Dnevno pravilno održavanje održavanje higijene leća osigurava čišćenje leće od lipida i proteina iz suza, prašine i kozmetike. Svakodnevnom dezinfekcijom se uklanjaju mikroorganizme koji se razvijaju na prljavoj leći.  
Održavanje kutijice za leće su važne i čistite je redovno kao i leće. Preporučujemo isprati barem svaku večer s dezinfekcionom otopinom. Obrišite kutijicu maramicom i neka se suši na zraku. Kutijicu za leće bi trebalo mijenjati svaka 3-4 mjeseca.  

Upotreba kozmetike i leće

Stavite prvo leće pa onda nanesete šminku. Prije nego krenete sa skidanjem šminke uvijek prvo izvadite leće iz oka i adekvatno pospremite. Najbolji izbor je da koristite antialergijsku šminku. Izbjegavajte metalik ili šljokičasta sjenila za oči i tuševe, vodootporne maskare ili one koje produžuju trepavice – ovo sve može iziritirate vaše oči i leće, ili ostaviti mrlje na lećama. Nemojte nanositi tuš na unutarnji dio oka, između trepavica i oka. Šminku bi trebali mijenjati svaka 3 mjeseca.   Leće imaju mnogo prednosti, ali znaju biti i neugodne. Ispod leće se može naći strano tijelo i da stvara nelagodu. U tom slučaju skinite leće i isperite ih kako biste uklonili strano tijelo ili prašinu. Nemojte nastaviti nositi leće ukoliko su konstantno neudobne. Ukoliko su vam oči već iritirane i crvene ili jednostavno žuljaju, skiniti leće i nemojte ih vraćati u oko dok se konsultujete sa stručnjakom ili oftalmologom.