Kako odabrati pravi oblik naočala?

Od davnina su sunčane i dioptrijske naočale neizostavan dio našeg života. Njihova evolucija pružila nam je ne samo korisnost u ispravljanju vida, već i mogućnost da istaknemo svoj stil i izrazimo svoju osobnost kao modni dodatak.

Bez obzira trebamo li sunčane ili dioptrijske naočale, odabir pravog oblika može biti ključan za postizanje izgleda koji nam najbolje odgovara. U ovom članku istražit ćemo različite oblike naočala i kako odabrati pravi oblik prema obliku lica.

Još davno, Salvino D'Armatea 1284. godine u Italiji izradio je prve naočale. Od tada se mnogo toga promijenilo. Od namjene do materijala od kojih se izrađuju. Interesantno je da se nekada smatralo da oni koji nose naočale su pametni ljudi, među tinejdžerima su se oni koji nose naočale nazivali štreberima i slično. Mnogim osobama, naročito poznatim svjetskim licima, one su postale dio identiteta.

Naočale predstavljaju pomagalo koje služi za ispravljanje nepravilnosti vida ili pak za zaštitu očiju. Napredak tehnologije omogućio je da se danas naočale izrađene u zdravstvene svrhe mogu maksimalno unaprijediti da bi pacijentu olakšale aktivnosti svakodnevnog života, a ne samo korekciju dioptrije.

Naočale možemo podijeliti na:

  • Sunčane
  • Dioptrijske
  • 3D naočale
  • Zaštitne

Mogu biti izrađene od različitih materijala, od više o materijalima možete pročitati OVDJE. Ovisno o našim potrebama tako bismo trebali birati materijale. Neke su lakše, ali podložnije mehaničkim oštećenjima npr. Sa nekima ćemo omogućiti zaštitu od od uticaja  faktora okoline (vjetar, strana tijela, prašina, prskanja tekućina…); dok za zašititu od jake svjetlosti ili UV zraka koristiti ćemo naočale sa obojenim staklima.

Sve navedeno uzimamo u obzir kada pravimo odabir naočala. Ali nikako ne smijemo zanemariti i njihov estetski efekat pa tako moramo obratiti koji je oblik naočala koji nam pristaje. Takvu odluku donosimo na osnovu oblika našeg lica pa vam u nastavku teksta donosimo nekoliko savjeta.

Neophodno je prvo utvrditi oblik lica kojem vaše lice približno pripada pa tako:

  • Vaša vilica – da li je zakrivljena ili ima blage uglove?
  • Kakvo je u ogledalu vaše čelo – široko ili usko?
  • Pogledajte vaše jagodice – jesu li manje ili više istaknute?

Četvrtasto lice

Radi se o obliku lica koje ima ravne linije i uglove u području čela, brade i jagodica. Potražite nešto zaobljene i tanje okvire te da su šire od vaših jagodica. Zaobljenost okvira ublažiti će oštre uglove vašeg lica.

Okruglo lice

Okruglo lice se odlikuje kako i sam naziv mu kaže okruglastim oblikom, bez oštrih uglova. Izraženija je širina lica nego dužina. Obrazi su puniji, a brada zaobljena. Na okruglom licu izvrsno stoje duži i tanji okviri, ili malo širi od najšireg dijela lica. Probajte četvrtaste okvire, ali ipak malo zaobljenije na krajevima.

Srcoliko lice

Oblik je lica koje je šire u području čela, a sužava se idući ka bradi. Ovakvom obliku lica pristaju pravougaoni ili okruglu oblik okvira za naočale. A slobodno se možete odvažiti pa nositi #oldbutgold aviator oblik.

Ovalno lice

Ovo je jedan od pravilnijih oblika lica, kojem odgovaraju skoro svi modeli i mogu nositi skoro sve – od različitih oblika i boja do onih klasika, raznih ekscentričnih oblika do četvrtastih okvira sa nešto zaobljenim uglovima.

Trokutasto lice

Ovo lice odlikuje nešto šira brada kao baza i uže čelo. Najbolie nosite mačkaste okvire, okvire koji su u gornjem dijelu deblji, izraženiji bliže obrvama.

 

 

Kako biste istaknuli svoj stil i naglasili svoju osobnost, odabir pravog oblika naočala ključan je faktor. Uzimajući u obzir oblik lica i vlastiti stil, možete pronaći savršen par naočala koji će vam pružiti ne samo bolji vid, već i samopouzdanje.

Bez obzira na to jeste li ljubitelj sunčanih ili dioptrijskih naočala, Optika Smajlović ima širok izbor koji će zadovoljiti vaše potrebe i učiniti da se osjećate sjajno dok nosite naočale koje ste odabrali s ljubavlju i pažnjom.U našim poslovnicama u Tuzli, Srebreniku i Gradačcu naše kolege vam svakako stoje na raspolaganju sa savjetima i preporukama.