Bifokalna i multifokalna sočiva

Sa starenjem dolazi i slabljenje vida na blizinu ili daljinu, to je potpuno prirodan proces. Danas postoje mnoga jednostavna rješenja ukoliko su vam potrebne naočale za blizinu i za daljinu. Ovim osobama su tada potrebna dva para naočala, ali ti problemi se lako prevazilaze sočivima sa više dioptrija.

Bifokalna ili multifokalna sočiva namijenjena su poboljšanju vida na daleku, za srednju udaljenost i za blizinu. Bifokalne ili multifokalne leće idealne su za osobe koje pate od prezbiopije ( starosna dalekovidnost). Razlika između bifokalnih i multifokalnih leća je u broju optičkih jakosti. Bifokalne leće imaju dvije optičke jakosti (za blizu i za daleko), a multifokalne kontaktne leće imaju optičke jakosti za na blizu, za srednju udaljenost i na daleko.

Multifokalna sočiva (progresivi)

Kao što ime govori multi fokal – sočiva sa više žiža, omogućavaju oštar vid na različitim udaljenostima. Namijenjena su ljudima kojima priroda posla nalaže da često mijenjaju smijer pogleda (na daljinu, na srednju udaljenost i za čitanje). Progresivi se koriste za korekciju prezbiopije odnosno staračke dalekovidnosti i estetski mnogo bolje djeluju od bifokala jer je prijelaz između dioptrija postepen, tako da omogućavaju oštar vid bez potrebe za mijenjanjem naočala. Ponekad je potrebno izvijesno vrijeme da se osoba navikne na nošenje ovih naočala samim time korisnike progresiva je neophodno uputiti na pravilno nošenje istih. Skrenuti im pažnju na nejasan vid u perifernim dijelovima sočiva  zbog toga je bitno da pri gledanju u stranu, okrenu glavu u tom smijeru, da bi izbjegli deformaciju slike. Uz naše unaprijeđene modele progresivnih sočiva proces navikavanja je minimalan jer nastojimo odabrati model progresiva koji korisniku u potpunosti odgovara u zavisnosti od vrste posla kojim se bavi odnosno da li mu je potrebna veća oštrina u predjelu za daljinu ili je koncentracija veća u dijelu za blizinu. Vrijeme izrade sočiva: 10dana

Bifokalna sočiva

Ova sočiva takođe u gornjem dijelu sadrže dioptriju za daljinu a u donjem dijelu veću dioptriju za blizinu. Ono što ih razlikuje od progresiva jeste vidljiv prelaz između dvije dioptrije. Donji dio, koji se koristi za gledanje na blizinu je u obliku kockice i uvijek se nalazi bliže nosu jer su na tom dijelu oči usmjerene prilikom čitanja. Osnovna mana im je skok slike pri prelasku na dio za blizinu zato je klijenta također potrebno uputiti na proces navike tokom nošenja ovih sočiva. Na primjer, kada nailazi na stepenice i spušta pogled, gleda kroz segment za blizinu sa većim uvećanjem i stepenik vidi uvećano pa se može desiti da promaši stepenik. Vrijeme izrade: 10 dana   Na našem webshopu možete pogledati dioptrijske okvire svjetskih poznatih brendova. Ukoliko znate svoju dioptriju možemo vam izraditi naočale sa staklima i poslati na vašu adresu. Na taj način štedite vrijeme i novac kada kupujete iz udobnosti doma. Ponudu dioptrijskih okvira možete pogledati OVDJE ili nas pozovite na  035 645 646.