Da li trebamo provjeriti vid ako imamo česte glavobolje?

Ako imate neku promjenu na oku ili ste iznenada primjetili gubitak vida, a da je navedeno praćeno glavoboljom, to je znak da odmah morate posjetiti ljekara. Međutim, ako imate povremene ili česte glavobolje kojima ne znate jasan uzrok pregled vida je svakako na listi pregleda koje trebate obaviti.

 

Šta očekivati na pregledu očiju?

Svakako se svaki pregled započinje inspekcijom, to jeste vanjskim pregledom očiju da bi se uočilo da li postoje neke promjene na njima, postoje li asimetrični ili simetrični nevoljni pokreti očnih jabučica, eventualna ispupčenost oka∕očiju, osjetljivost na svjetlo i slično. Pregleda se vid pacijenta gdje se može uočiti pojava novootkrivnog slabog vida ili pogoršanje ranije uspostavljene slabovidnosti. Svakako, u slučaju potrebe za daljnjom dijagnostikom, tu su pregledi koji uključuju pregled očnog živca, pritiska u oku. Treba imati na umu da nerijetko bol u području očiju nije uzrokovana oboljenjima oka nego se glavobolja širi u tom smjeru.

Mnogo je uzroka glavobolja, ali kada se ona pojavljuje u određenim stanjima kao što su neposredno nakon buđenja ili kada su povezane sa povraćanjem ili mučninom, manje je vjerovatno da se radi o glavobolji uzrokovanoj naprezanjem očiju. Dva najčešća uzroka glavobolja su migrenozna i tenzioni tip.

Koji su to problemi vida kao uzrok glavobolja?

Naprezanje očiju

Vrlo često možemo čuti kako se „naprežemo“ kada gledamo. Takvo stanje može izazvati glavobolju i diskomfort, naročito kada nas to ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Prevashodno je uzrokovano tako što nepravilno fokusiramo kao na primjer kod kratkovidnosti, kod astigmatizma (tzv. cilindri) ili dalekovidnosti. Kod školske djece kada se oči naprežu također može doći do pojave glavobolje, ali rjeđe nego kod odraslih.

Na probleme fokusiranja posumnjati ćemo kada nam se pojavi glavobolja neposredno nakon ili u toku čitanja knjige, kada duže koristimo računar, kada šijemo i kod sličnih aktivnosti.

Također, sa naprezanjem očiju povezani su simptomi:

  • osjećaj suhih očiju ili suzne oči
  • fotosenzitivnost
  • bolovi u očima
  • povremeno zamućen vid ili pojava duplih slika
  • ali i otežano držanje očiju otvorenim

Presbiopija

Starosna dalekovidnost ili presbiopija posljedica je starenja, a predstavlja stanje kada se teško fokusiramo na bliže objekte te tada u početku nesvjesno naprežemo naše oči. Najčešće se takvo stanje primjeti pri čitanju ili pak uvlačenju konca u iglu. Imamo osjećaj da nam se vid zamuti, a glavobolja se pojavi kao posljedica nastojanja da fokusiramo naše oči. Tegobe olakšava upotreba naočala za čitanje. 

Hypermetropia (dalekovidnost)

Kada se kod odraslih i djece pojavi dalekovidnost često se to manifestuje bolom na prednjem dijelu glave, u narodu se naziva „bol u obrvi“.

Akutni glaukom zatvorenog ugla

To je tip glaukoma koji nije tako čest, a uzrokuje simptome kao što su iznenadna glavobolja. Za posljedicu imamo brzi porast očnog pritiska, a pored toga osjećamo bol u oku, pojačano crvenilo očiju, zamagljen vid.

Očni herpes zoster

Jaki bolovi oko oka, glavobolja pa i promjene vida svojstvene su tegobama koje se javljaju kada imamo herpes zoster. Uzrokuje ga reaktiviran virus reaktiviran vodenih kozica, a potom dolazi do pojave karakterističnih kožnih promjena zahvaćenog područja. Stanje može biti jako ozbiljno te može dovesti do oštećenja očnih živaca, zamućenja rožnjače, glaukoma.

 

Bitno je znati da većina glavobolja zapravo nema nikakve povezanosti sa očima. Svakako da postoje izuzeci kao i stanja koja smo vam u gore navedenom tekstu nastojali približiti. Neophodno je pratiti kada se glavobolje javljaju, kada je bila posljednja kontrola vida, ako ste od ranije slabovidna osoba ili imate neko od oboljenja oka. Redovne kontrole kao i kompletan pregled vida sigurno su najmanje što možemo učiniti ukoliko glavobolje traju neko vrijeme.