Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost 

Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost. Izvori svjetlosti kao što su sunčeve svjetlosti ili vještačka  svjetla ili mogu uzrokovati neugodan osjećaj i škiljenje tj. zatvaranja očiju, to stanje može biti popraćeno glavoboljom. U nastavku teksta pročitajte moguće uzroke ovog stanja kao i načine liječenja. Fotofobija je senzitivnost očiju na intenzivno svjetlo. Često nije povezana s nekom bolesti, a prilično je čest simptom nekih bolesti ili stanja oka kao što su ablacija rožnice, uveitis, upale ili nadraženost lećama. Ukoliko imate jake bolove i na relativno slaboj svjetlosti onda se radi o težem obliku fotofobije i definitivno je vrijeme za pregled.  

Osobama koje pate od fotofobije sunce, svjetla, osvijetljene prostorije uzrokuju škiljenje, glavobolje i doslovno ne mogu držati oči otvorenima.

  Fotofobija ili osjetljivost na svjetlost nije bolest oka, već simptom mnogih očnih stanja kao što su infekcije ili upale koje mogu nadražiti oči. Uzročnici fotofobije mogu biti predugo nošenje kontaktnih leća te nošenje neodgovarajuće leće. Također kao uzrok mogu biti nekvalitetne leće. Dugotrajan rad na računalu ili dugotrajno gledanje televizije može učiniti naše oči senzitivnim. Od oboljenja, najčešće su to: glaukom, uveitis, skleritis, halazion, episcleritis, povrede i infekcije oka, migrene. Osim navedenih oboljenja, kao uzročnici mogu biti i pojedini lijekovi ili dijagnostičke procedure. Vrlo važna je i zaštita očiju prilikom izlaganja jakim izvorima svjetlosti tj. potrebna je upotreba zaštitnih ili sunčanih naočala.  

Nakon što se izliječi njen uzrok, fotofobija se u većini slučajeva povlači.

  Kada se radi o prirodnoj osjetljivosti na svjetlo, potrebno je izbjegavati jake izvore svjetla i nositi sunčane naočale s UV zaštitom. Upotreba fotoosjetljivih stakala na naočalama su također dobro rješenje ukoliko se radi o blagom stepenu fotofobije   Pri vrlo jakom sunčevom zračenju, najbolji izbor su polarizirane sunčane naočale koje će zaštiti oči i od refleksije svjetla od raznih površina poput vode, asfalta, pijeska ili snijega. U našoj ponudi imate veliki izbor dioptrijskih okvira sa ugradnjom polarizovanih i fotoosjetljivih stakala. Takva stakla se automatski zatamne na otvorenom prostoru i blokiraju 100% štetnog UV zračenja.