Glaukom - koji su uzroci, simptomi, tipovi i liječenje

Obzirom da je iza nas Svjetska sedmica glaukoma koja se obilježavala od 6. do 12. marta odlučili smo za vas reći nešto više na tu temu.

Kada posumnjati na glaukom?

Radi se o drugom po uzroku sljepoće koji je nazvan i „kradljivcem vida“, a predstavlja oštećenje optičkog (vidnog) nerva, što je od esencijalne važnosti za kvalitet vida. Često imamo prisutno povećanje očnog pritiska.

Najčešće nema simptoma koji bi ukazivali da je glaukom prisutan, no dok se već u razvijenom stadiju mogu pojavljivati različiti simptomi obzirom na vrstu glaukoma, o čemu će biti riječi u nastavku teksta.

glaucoma 

Kako prepoznati glaukom? 

Posumnjati ćemo na glaukom kada dođe do pojave slijepih mrlja tj. gubitka vida koji većinom počinje na perifernom (vanjskom) dijelu vida, naročito onog dijela koji je bliže nosu. Promjene u vidnom polju se dešavaju sporo te mnogi ljudi u početku i ne primjete da je došlo do slabljenja vida. Vremenom možete primjetiti da više ne vidite stvari koje su sa strane te možemo posumnjati da je došlo ipak do pogoršanja same bolesti.

 

Jedan od najznačajnijih rizičnih fatora kod većine glaukoma je povišen očni pritisak. Osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju oboljele, vjerojatnost za razvoj glaukoma za 20 % veća.

Ko su osobe u riziku?

  • Povišen očni pritisak
  • Osobe preko 60 godina starosti
  • Postojanje glaukoma kod članova porodice
  • Postojanje medicinskih stanja kao što su povišen krvni pritisak, šećerna bolest i hipotireoza
  • Povrede oka ili određene operacije oka
  • Osobe sa istanjenom rožnjačom u sredini
  • Dugotrajna upotreba medikamenata kao što su kortikosteroidi, naročito kapi za oči

 

Tipovi glaukoma

Glaukom otvorenog ugla predstavlja najčešću formu. Ugao drenaže oka doima se otvoren, ali određene anatomske strukture usporavaju oticanje očne vodice što za posljedicu ima povećanje očnog pritiska koji dalje dovodi do oštećenja vidnog živca.

Glaukom zatvorenog ugla se odnosi na tip glaukoma u kome ugao drenaže je zatvoren. Brzo nakupljanje očne vodice može dovesti do ozbiljnih promjena u oku uzrokovanih rapidnim porastom očnog pritiska.

 Napomenuti ćemo da glaukome možemo još svrstati u primarne čiji uzrok nije poznat te u sekundarne kod kojih je onemogućeno oticanje očne vodice posljedica neke druge bolesti. Ne smijemo zanemariti i pedijatrijsku populaciju koja može imati infantilni oblik glaukoma.

  

Liječenje glaukoma?

Tri su glavna modaliteta liječenja glaukoma:

Lijekovi – najčešće se radi o kapima koje imaju za cilj smanjiti povišen očni pritisak koji inače dovodi do oštećenja očnog živca;

Laser – tretman laserom je vrlo jednostavna procedura koja se može sprovesti u ambulantnim uslovima, a omogućava oticanje tečnosti oka i tako smanjuje pritisak u oku;

Operativni tretman – to je posljednji tretman koji se radi, a kada se iscrpe prethodne opcije liječenja. Ipak se odluka o izboru liječenja pravi na osnovu vrste glaukoma.

  

Obzirom da je gubitak vida uzrokovan glaukomom nepovratan jako je bitno da imamo redovne očne preglede, a koji će uključiti i mjerenje očnog pritiska. Rano prepoznavanje ovog stanja i postavljanje dijagnoze omogućava nam ranije započinjanje liječenja te gubitak vida može biti usporen pa čak i preveniran. U našim poslovnicama često organizujemo mjerenje očnog pritiska ili preglede oftalmologa, Lokacije naših poslovnica saznajte OVDJE