Kako su sunčane naočale postale moda?

Sunčane naočale već odavno nisu samo zaštita nego i moda. Mnogo vremena je prošlo od pojave prvih sunčanih naočala. Masovna upotreba sunčanih naočala s ciljem zaštite očiju je počela početkom dvadesetog stoljeća i u to vrijeme još uvijek nisu bile modni detalji.

  Nosile su se zbog njene zaštitne funkcije tj kao zaštita od neželjenih svjetlosnih zraka.Nedugo nakon toga se sve već promijenilo, sunčane naočale su postale modni detalj. Više nije bila bitna samo funkcija naočala već i kao modni detalj tj da upotpuni izgled i da se istakne stil.  

Prvo su ih počeli nositi glumci i poznati i sve više su bile popularne među holivudskim zvijezdama.

Jasno je bilo da pored toga što dobro izgledaju u svojim naočalama, naravno štite i vid, mogu utjecati na vlastiti imidž i istaknuti svoju stil. Sjetite se samo Marylin Monroe tokom 50 - ih godina , kada su sunčane naočale igrale važnu ulogu u njenom imidžu seks simbola. James Dean u to vrijeme je isto bio vrlo popularan i naočale su mu pomogle u postizanju svog svjetski poznatog imidža. Obje zvijezde su nosile dobro prepoznatljive naočale koje su vremenom postale njihovi takozvani zaštitni znakovi.                       Svaka poznata osoba ima svoje obožavatelje koji prate modne trendove, koje zvijezde diktiraju, i žele da što više liče na njihove idole. Nije trebalo puno vremena da pojedini brendovi iz svijeta mode iskoriste navedenu situaciju. Počeli su angažirati poznate ličnosti kako bi nosili njihove sunčane naočale kada se pojave u javnosti. Danas je to poznato kao Influenser marketing, a zvijezde su influenseri. Osobe koje imaju uticaj na svoje obožavatelje ili konzumere. Tih godina su sunčane naočale postale svjetski poznat i širom svijeta korišten modni dodatak. Zaštita vida više nije bila prioritet. Danas su sunčane naočale toliko rasprostranjene i dostupne da se mogu kupiti u supermarketima, apotekama, u specijalizovanim radnjama kao i naručiti online ...  

Nevjerojatno zvuči da je prije samo 70 godina Foster Grant u Atlantic City-u prodavao prve sunčane naočale koje su izrađivane u seriji.

  Sunčane naočale su zaista modni detalj i u velikoj mjeri pozitivno utiču na naš stil.  Možemo reći da su sunčane naočale postale naša svakodnevnica i vjerojatno će ostati s nama još puno-puno godina. Velika prednost je što danas možete online poručiti model koji želite i on je na Vašoj adresi u najkraćem roku. U našem web shopu možete pronaći veliki izbor modela svjetski najpoznatijih brendova. Ono što je važno je da sunčane naočale budu orginalne uzimajući u obzir sve standarde proizvodnje kao i materijale izrade. Sunčane naočale nosite na licu i čest izloženi suncu tako da kvalitet i stepen zaštite igraju veliku ulogu u odabiru naočala.