Ksantelazma ⏐ Jesu li opasne masne naslage oko očiju?

Kada ste vidjeli kod nekoga sigurno ste se zapitali šta su  žučkasto-bjeličaste nakupine oko očiju? To su takozvane ksantelazme, a predstavljaju dobroćudne (benigne) nakupine masti (lipida) i gigantskih pjenušavih ćelija (makrofaga). Najčešće se nalaze u unutrašnjim uglovima očiju. Mogu biti u nivou kože ili pak izdignute.

Zašto nastaju ksantelazme?

Ranija mišljenja su bila da se ona javljaju isključivo kod osoba koje imaju povišene masnoće u krvi, posebno holesterol, te određene metaboličke bolesti kao što je dijabetes. Međutim, nakon što su se sprovela određena mjerenja i istraživanja došlo se do zaključka da skoro polovina pacijenata sa ksantelazmama uopće nisu imala povišene masnoće u krvi. Znači nije dokazana direktna uzročno-posljedična veza.

To nije bio slučaj samo sa izostankom povišenog holesterola, nego i sveukupnog metabolizma masti. Svakako da trebamo uzeti u obzir da veliki uticaj ipak ima i genetski faktor.

Koje su karakteristike ksantelazmi?

  • Žučkasto-bjeličaste boje
  • U ili iznad nivoa kože
  • Mogu zahvatiti i gornje i donje kapke
  • Lokalizirani u unutrašnjem uglu oka
  • Mekane promjene
  • Mogu čak uzrokovati spuštanje kapka, ali ne tako često

Interesantno je da se češće mogu primjetiti kod muškaraca nego kod žena. Češće se pojavljuju u pedesetim ili šezdesetim godinama života, mada nije isključeno i ranije.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja vrlo jednostavno, a to je kliničkim pregledom specijaliste (dermatolog∕oftalmolog). Nekada se preporuči i dermatoskopija. U obzir se uzimaju i gore navedeni kriteriji. Svakako da je neophodno uraditi i laboratorijske pretrage krvi, prevashodno mjeriti vrijednosti masnoća u krvi. Cilj je svakako otkloniti te promjene, znači djelovati lokalno. Ali i sistemski, to jeste regulacijom vrijednosti masnoća ako je to neophodno te time spriječiti ponovni nastanak ksantelazmi.

Za sve intervencije na očnim kapcima i uopšteno u regiji oko očiju pa i kod ksantelazmi moramo uzeti u obzir osjetljivost tog područja. Pa tako postoji više načina za uklanjanje gore navedenih promjena, a neke od njih su hirurškim putem, elektrokauterizacijom, primjenom lasera. Svakako da postoji mogućnost savremenijih, sofisticiranih metoda kao što je primjena radio-talasa koja se inače koristi za uklanjanje benignih promjena na koži. Ova metoda je nešto bezbjednija od lasera za regiju o kojoj govorimo. Često se primjenjuje u dermatohirurgiji i plastičnoj hirurgiji, gdje je posebno bitan estetski element, minimalan ili skoro neprimjetan ožiljak.

Šta nakon tretmana ksantelazmi?

Po završetku tretiranja ksantelazmi izmjegavati ćemo odmah kontakt sa vodom, dodirivanje rukama i slično. Neophodno je redovno nanositi antibiotsku kremu, ako je ona preporučena od ljekara. U slučaju da postoji krastica nemojte je dirati kao ni skidati jer će samostalno otpasti. Da bismo zaštiti ranu prepoučljivo je nositi sunčane naočale na otvorenom.

Svakako da odluku o modalitetima liječenja prepustiti ćemo Vašem ljekaru, specijalisti.