Naočale ili kontaktne leće

Je li bolje nositi naočale ili kontaktne leće? Jesu li kontaktne leće sigurne? U nastavku pročitajte više o vrstama leća i kojih 6 razloga govore zašto je bolje nositi kontaktne leće, posebno za rad na računaru.

 

Je li bolje nositi naočale ili kontaktne leće?

  To je vječna dilema kao čokolade protiv vanilije ili poput mačake protiv psa. Jednostavno neki će se odlučiti za nošenje i leća i naočala, dok drugi imaju čvrstu prema samo jednom obliku korekcije vida. Nažalost, malo ili pogrešna informiranost o kontaktnim lećama, čak i danas, mogu spriječiti ljude da ih isprobaju. Najvažnije što treba znati je da su kontaktne leće vrlo sigurne za nošenje, a svaki se potencijalni problem može izbjeći pravilnom njegom i  higijenom.

Da li su kontaktne leće skuplje?

Cijena kontaktnih leća ovisi o velikom broju faktora, uključujući brend ili proizvođača kojeg odaberete, kao i da li ste odabrali mjesečne ili dnevne leće. Na kraju i samu vrstu leća koje želite da nosite. Ono što je sigurno, da su cijene pristupačne i prilagođene kupovnoj moći naših građana. Bez obzira na kontaktne leće za koje se odlučite, mi imamo veliki izbor najkvalitetnijih leća po najnižim cijenama. Da biste bili sigurni u to, nudimo i garanciju te beslatno isprobavanje probnih leća kao i besplatno određivanje dioptrije.

Je li bolje nositi naočale ili kontaktne leće dok radite na računaru?

Prilikom rada i gledanja u zaslon računara smanjuje se broj treptanja, što može dovesti do suhih, nadraženih očiju, bez obzira nosite li naočale ili kontaktne leće. Nošenje naočala ispred računala korisno je ako je opremljen filtrom plavog svjetla (Blue Cut) ili ako su naočale protiv sjaja koje pomažu u zaštiti očiju. Kontaktne leće su dobra za rad na računaru, uz uslov da dišu i sadrže visok sadržaj vode za održavanje hidratacije i vlage. Tako, propustljiva leća (napravljena od silikonskog hidrogela) pomoći će povećati opskrbu kisikom koji ide u vaše oči i održati ih osvježenima.

Jesu li kontaktne leće sigurne?

Najnovije inovacije očne tehnologije čine kontaktne leće izuzetno sigurnim i sve dok se pridržavate rutinske brige o očima uopće ne biste trebali imati negativne posljedice. Postoje mitovi koji govore da je manja šansa da ćete dobiti infekciju oka ako nosite naočale, ali ako pazite na kontaktne leće, možemo vas uvjeriti da će rizik od infekcija biti minimalan. Naš vodič o "5 bitnih savjeta za nošenje leća koje morate znati" reći će vam kako je to najbolje učiniti.  

Vrste kontaktnih leća

Dostupne su dvije vrste leća: tvrde (polutvrde) i mekane kontaktne leće.   

Tvrde plinopropusne ili polutvrde leće 

Polutvrde kontaktne leće dokazano su najzdravija vrsta kontaktnih leća.  Uz tvrde plinopropusne leće postiže se izuzetno dobra vidna oštrina i osjetljivost kontrasta jer zadržavaju oblik te se oko nakon treptaja ne treba prilagođavati. U odnosu na mekane leće, polutvrde kontaktne leće su površinom manje i pokretljivije, što omogućuje bolji protok suza koje tako zadržavaju funkciju obrane oka od opasnih mikroorganizama i dodatno opskrbljuju rožnicu kisikom. Prednost ovih leća je njihovo trajanje.  

Mekane kontaktne leće

Mekane leće su danas najpopularnija vrsta kontaktnih leća u svijetu. Glavni razlozi su mogućnost njihova povremenog nošenja i kratko razdoblje privikavanja. Mogu biti napravljene od standardnih hidrogelnih materijala ili od novijih i skupljih silikon-hidrogelnih materijala s visokom propusnošću kisika. Veća propusnost kisika je svakako prednost i doprinosi njihovom ugodnijem nošenju u večernjim satima. Prema učestalosti zamjene dijele se na standardne godišnje i šestomjesečne mekane leće (tromjesečne, mjesečne i dvosedmične) te dnevne mekane leće koje se bacaju na kraju svakog dana.  

Polutvrde kontaktne leće dokazano su najzdravija vrsta kontaktnih leća.

    Ako se služite naočalama i nikad niste razmišljali o kontaktnim lećama, onda vrijedi pročitati ovih 6 razloga kako bi se informisali i na kraju razmislili o nošenju kontaktnih leća. Bez dileme, leće imaju nekoliko bitnih prednosti.

1. Izvrsni su za aktivne ljude.

Za sportiste, aktivne pojedince i rekreativce koji uživaju igrati sport, kontaktne leće nude najefikasnije rješenje za naočale. Oni se ne kreću naokolo kada vam se pomiču glava ili oči, što znači da se nećete morati brinuti da li će spasti i eventualno se razbiti. Kontaktne leće su vrlo stabilne na oku, pogotovo prilikom trljanja ili brisanja lica pa ih je teško oštetiti. Za one koji žive i vode aktivni stil života, kontaktne leće su sigurno bolje rješenje. Za razliku od naočala, kontaktne leće također ne smetaju kod nošenja dodatne opreme kao što su kacige, kape i brile.

2. Jasniji vid.

Kontaktne leće udobno prijanjaju na zakrivljenost oka, pružajući vam šire vidno polje nego sa naočalama i daju odličan fokus. Leće neće utjecati na nepovoljnije vremenske uvjete kao što su magla i kiša, dok se u toplijim uvjetima  neće zamagliti. Osim toga ne morate brinuti o ogrebotinama na staklima koje bi vas natjerale da potražite novi par naočala. Ako želite jasnije vidno polje, preporučujemo kontaktne leće.  

3. Promjenu boje očiju. Iako prilikom izbora naočala možete birati između različitih modela koje će odgovarati vašem obliku lica, kontaktne leće omogućuju vam promjenu boje očiju. Dolaze u nizu nijansi koje vam omogućuju privremenu i sigurnu promjenu boje očiju, bez štetnog uticaja.    Bez obzira želite li prirodniju i suptilniju promjenu ili se izdvojiti iz gomile, nudimo fantastičan izbor obojenih kontaktnih leća FreshLook. Ponudu i boje možete pogledati na ovom LINK-u.
           

4. Ne morate kompromitirati stil

Naočale sigurno mogu nadopuniti vaš izgled, ali također vam mogu uprijeti, pogotovo ako nosite šminku za oči. Mnogi ljudi koji nose naočale moraju se odlučiti za svjetla reaktivne leće kako bi zaštitili oči od UV zraka. Osim što su skupe, ne dolaze u svestranom i modernom asortimanu od sunčanih naočala.

5. Udobnost

Kontaktne leće mogu se dobiti za čak i najkompleksnije recepte. Na tržištu ćete pronaći širok spektar leća dostupnih za korekciju vida. Postoje toricne leće za astigmatizam, kao i multifokalni kontakti za one kojima je potreban višestruki recept u jednoj leći za ispravljanje zamagljenog vida uzrokovanog prezbiopijom. Oni koji imaju grešku refrakcije više ne trebaju patiti. Čak i osjetljive oči mogu uživati ​​u maksimalnoj udobnosti s našim kontaktnim lećama, savršeno pogodnim za one koji često pate od suhih očiju. 6. Život je jednostavno lakši Za početak je lakše ljubiti se jer kontaktne leće neće ometati one slatke trenutke kao što su to mogle nespretne naočale. Također možete vježbati ili baviti se omiljenim sportskim aktivnostima bez brige da li će naočale pasti s lica, a također se nećete morati baviti svjetlucanjem objektiva sljedeći put kada slikate selfie. Smatramo da su, gore navedeni, razlozi dovoljni da umjesto naočala nosite kontaktne leće.
  Pozivamo Vas da posjetite neku od naših poslovnica u Srebreniku, Tuzli i Gradačcu i da vam Besplatno odredimo dioptriju za kontaktne leće ili da besplatno isprobate leće.