Problemi sa vidom kod djece?

Za dječiju oftalmologiju možemo reći da je skoro najznačajniji dio moderne oftalmologije. Dječije očne bolesti u našoj populaciji i dalje često prolaze nezapaženo, bez prave i pravovremene reakcije. Kao posljedicu toga imamo, nažaost, veliki broj slabovidnih osoba kod kojih se određena stanja pa i oboljenja, već u dječijem dobu, nisu otkrila i liječila.

  Iz tog razloga je važno da roditelji uvijek s velikom pažnjom slušaju svoje dijete kada im se požali. Neki od simptoma mogu biti da vaše dijete gleda u ekran na kratkoj udaljenosti,  škilji ili žmirka kod gledanja udaljenih predmeta, obavezno ga morate odvesti na pregled. Osim navedenih, znakovi mogu biti i trljanje očiju ili osjetljivost na svjetlo (fotofobija). Dobar vid uvijek je važna tema kod zdravlja djece, a uočavanje različitih poteškoća zauzima bitno mjesto kako bi se vid kod djece pravilno razvijao. Naš tim educiranih stručnjaka sa svojim višegodišnje iskustvo u radu s djecom garancija su dobrog izbora za prvi pregled vida djeteta tako i za savjetovanje, ako su roditelji primijetili neke simptome.   Problem s očima može se kod djece razviti u bilo kojoj dobi a roditelji i nisu ponekad svjesni problema koje dijete ima. Djeci bi se po rođenju trebao provjeriti vid te ponoviti kontrolu nakon šest mjeseci. Također vid treba provjeriti do četvrte godine života, a nakon toga svake dvije godine. Djeca za koju se sumnja da imaju probleme s vidom obvezno treba odvesti oftalmologu na dalje preglede i pretrage.    

Slabovidnost kod djeteta

Često djeca uopšte nisu svjesna da imaju problem sa vidom jednog oka. Pad vidne oštrine se često prvo desi na jednom oku. Nažalost tek kada se slabovidnost razvije na oba oka, roditelji uoče problem. Važno je čim ranije otkriti ovaj nedostatak jer se pravilnom dijagnozom, nošenjem naočala i vježbanjem slabijeg oka vid može popraviti.    

Dioptrijske naočale za djecu

U ovom slučaju, svrha dječjih dioptrijskih naočala je da se očuva dobar vid djeteta. Većina djece mora nositi naočale zbog problema s dalekovidnošću ili kratkovidnošću. Prema potrebi oftalmolog može propisati nošenje naočala cijelo vrijeme ili samo dio vremena, kao što je npr. nošenje kod pisanja  zadaće ili za vrijeme boravka u školi. Od roditelja se očekuje da ohrabruju svoje dijete da nosi naočale objasne mu koji su ciljevi nošenja naočala te da su one vrlo moderne u današnje vrijeme. U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor djeci vrlo zanimljivih okvira koji će im se svidjeti i samim time će ih i nositi.   Korisna informacija: Usvojena je nova Jedinstvena lista ortopedskih i drugih pomagala prema kojoj od 10. avgusta 2018. godine sva slabovidna djeca do 18 godina, u svojstvu osiguranih lica, imaju pravo na pokrivanje troškova nabavke korekcionih stakala i okvira za naočale od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, u iznosu od 50 KM. Ovo je bila incijativa Udruženja ˝Zemlja djece BiH˝, a prijedlog za nabavke naočala, nakon pregleda djeteta, daje na propisanom obrascu ovlašteni doktor – oftamolog iz kabineta za ortoptiku kliničkog centra Tuzla. ˝Obrazac potvrde roditelj dostavlja u poslovnicu zdravstvenog osiguranja, prema svom mjestu prebivališta na odobrenje. Ukoliko ste u međuvremenu, od donošenja ove odluke, nabavili i platili ovo pomagalo, na osnovu nalaza oftamologa sa kliničkog centra, imate prave na povrat sredstava u visini od 50 KM˝, obavještavaju iz ˝Zemlje djece BiH˝. (Tuzlanski.ba)   U našim optikama možete ostvariti gore navedeno pravo kao i potpuno besplatno obaviti pregled vidne oštrine, obaviti savjetovanje za djecu svih uzrasta te odabrati naočale za korekciju slabovidnosti.  Osim djece, na pregled mogu doći i odrasli te obaviti pregled.   Naše poslovnice se nalaze u Srebreniku, Tuzli i Gradačcu. Odaberite Vama najblizu poslovnicu i posjetite nas. Za sva dodatna pitanja nam pišite na facebook / instagram stranici  ili nas pozovite na: 035 645 646 // Viber 061 650 585     Optika Smajlović