Progresivna stakla

Progresivne naočale tj naočale sa progresivnim staklima izgledaju kao i obične naočale za vid sa samo jednom dioptrijom, a ustvari sadrže cijeli niz dioptrija i koriguju vid na svim udaljenostima. Između raznih dioptrija nema vidljivih prijelaza niti zadebljanja na staklima, kao što je sa naočalama s bifokalnim staklima.  Kao što ime govori multi fokal – sočiva sa više žiža, omogućavaju oštar vid na različitim udaljenostima. Namijenjena su ljudima kojima priroda posla nalaže da često mijenjaju smijer pogleda (na daljinu, na srednju udaljenost i za čitanje). Progresivi se koriste za korekciju prezbiopije odnosno staračke dalekovidnosti i estetski mnogo bolje djeluju od bifokala jer je prijelaz između dioptrija postepen, tako da omogućavaju oštar vid bez potrebe za mijenjanjem naočala. Ponekad je potrebno izvijesno vrijeme da se osoba navikne na nošenje ovih naočala samim time korisnike progresiva je neophodno uputiti na pravilno nošenje istih. Skrenuti im pažnju na nejasan vid u perifernim dijelovima sočiva  zbog toga je bitno da pri gledanju u stranu, okrenu glavu u tom smijeru, da bi izbjegli deformaciju slike.

Što su zapravo progresivne naočale?

Multifokalne ili progresivne leće imaju više dioptrija s blagim i skoro neprimjetnim prijelazom između dioptrijskih jakosti. Koriste se za korekciju na svim udaljenostima tj. za blizinu i daljinu istovremeno. Naočale s progresivnim staklima su u potpunosti prilagođene dnevnim aktivnostima i potrebama svakodnevnog života. Vrlo su praktične i jednostavne za upotrebu tako da ih stavite kad ustanete i skinete kad idete na spavanje. Omogućuju vam oštar vid na svim udaljenostima bez potrebe za mijenjanjem naočala. Uz naše unaprijeđene modele progresivnih sočiva proces navikavanja je minimalan jer nastojimo odabrati model progresiva koji korisniku u potpunosti odgovara u zavisnosti od vrste posla kojim se bavi odnosno da li mu je potrebna veća oštrina u predjelu za daljinu ili je koncentracija veća u dijelu za blizinu. Sve naše optike su opremljene digitalnim uređajima novije generacije za precizno određivanje dioptrije. Cijeli proces od pregleda, određivanje dioptrije i izrade stakala možete obaviti na licu mjesta. Vrlo je važno precizno određivanje dioptrije za sve udaljenosti kako bi imali pravi kvalitet vida i samim time i kvalitet života.  

Odgovarajući okvir za progresivna stakla?

  Svi dioptrijski okviri nisu isti i odabir pravog okvira, u ovom slučaju je zaista važan. Ukoliko planmirate kupovinu naočala sa progresivnim staklima, trebate znati da takva stakla nije moguće ugraditi u bilo koji okvir. Preporučujemo izbjegavanje užih okvire, kako ne bi došlo do ograničenja vidne oštrine za određenu udaljenost. Svakako preporučujemo da odaberete neki od renomiranih brendova stakala kako bi uživali u kvalitetu i jednostavnosti koje omogučavaju naočale sa progresivnim staklima.