Šta je to dioptrija?

Često čujemo pojmove kao što su dioptrija, slabovidnost, cilindri, astigmatizam i slično. Činjenica je da ti svi pojmovi mogu zbunjivati pa smo odlučili da zajedno razjasnimo najvažnije. U nastavku članka pročitajte šta to zapravo znači?  

Što je dioptrija?

Dioptrija predstavlja mjernu jedinicu za jakosti loma zraka svjetlosti, tj. refrakcije. Vjerovatno vam ovo objašnjenje ne govori mnogo pa ćemo pokušati pojednostaviti. Dioptrija ustvari predstavlja refrakcionu grešku oka, tj. kada osoba nema mogućnost izoštravanja slike pa ono što vidi bude mutno ili zamagljeno. Pojam dioptrija se koristi širom svijeta iako nije zvanično međunarodno priznata mjera. Refrakciona anomalija ili greška znači da oko ne lomi zrake svjetla na ispravan način, što kao posljedicu ima zamućenu sliku. Glavne vrste refrakcione anomalije su: - kratkovidnost (miopija) - dalekovidnost (hipermetropija) - astigmatizam (cilindri) - staračka dalekovidnost (presbiopija)  

Refrakcijska greška ili dioptrija je zapravo nedostatak oka da pravilno prenese slike na retinu.

 

Simptomi refrakcione anomalije

Iako se simptomi kao što su zamagljen i zamućen vid javljaju se kod različitih stanja i oboljenja u oftalmologiji, rekli bismo da je su to glavni i osnovni simptomi da vam je potreban pregled kako bi se utvrdilo da li vam je potrebna korekcija vida (naočale) U tim situacijama nekada dolazi do naprezanja cilijarnog mišića u oku što dovodi do glavobolje.   Najčešći simptomi dioptrije su: Zamućen vid Naprezanje očiju Fotofobija i škiljenje Duple slike  Glavobolje  

Koje vrste dioptrija postoje?

  Postoje tri vrste dioptrije: minusplus i cilindri. U nastavku ćemo vam pokušati objasniti te pojmove na što jednostavniji način. Kratkovidnost ili miopija - kada osoba ne vidi na daljinu tj ono što je blizu je jasn, ali ono što je udaljeno je mutno. Kratkovidnost se koriguje dioptrijom minus. Dioptrija kod kratkovidnih osoba se povećava tokom adolescencije tj razvoja, kada tijelo ubrzano raste. Dalekovidnost ili hipermetropija - kada osoba ne vidi na blizinu tj bliski objekti su mutniji nego objekti koji su udaljeni. Dalekovidnost se koriguje dioptrijom plus. Staračka dalekovidnost ili presbiopija -  slabljenje vida na blizinu kao posljedica smanjenja elastičnosti očne leće. Presbiopija se korigira s dioptrijom plus. Nakon što osoba napuni 40.-te godine dešavaju se promjene na očnoj leći koja postaje manje fleksibilna i elastična. Posljedica  toga je da oko gubi sposobnost fokusiranja i postaje sve teže čitati na bližoj udaljenosti. Ovaj prirodni proces je ustvari prirodni proces starenja očne leće. Danas se lako rješava operacijom tj ugradnjom vještačke leće. Radi se u lokalnoj anesteziji i traje 15-ak minuta. Astigmatizam - nastaje zbog nepravilno zakrivljene rožnice koja ne lomi zrake svjetla u svim smijerovima podjednako (rožnični astigmatizam), a ponekad i zbog nepravilno zakrivljene očne leće (lećni astigmatizam). Najčešće se pojavljuje u kombinaciji s dalekovidnošću ili kratkovidnošću tj uobičajeno uzrokuje zamagljen vid na svim udaljenostima. Osoba s astigmatizmom vidi nejasno i zamagljeno, a slova pri čitanju su nepravilnog oblika. Pri dugotrajnome čitanju često se jave glavobolja i povećani zamor.

Kako se dijagnosticira dioptrija?

Dioptriju može ustanoviti optometrist ili oftalmolog tokom redovnog pregleda vida. U našim optikama možete provjeriti Besplatno vidnu oštrinu, bez obzira da li od ranije nosite naočale ili se prvi put javljate jer imate neki od navedenih simptoma. Uvijek s savjetuju pregledi ukoliko osoba sumnja ili ima poteškoće sa vidom. Dioptriju prvo mjerimo objektivno uz pomoć autorefraktometra (kompjuterska kontrola), a zatim se subjektivno potvrđuje rezultat uz pomoć izmjene stakalaca u probnom okviru i čitanja slova na optotipima.  

Kako se dioptrija “liječi”?

Najprije treba naglasiti da dioptrija nije bolest oka, već refrakcijska anomalija oka. Danas se lako otklanja

Dioptrija se ne liječi, već se koriguje uz pomoć dioptrijskih naočala, kontaktnih leća ili hirurški ( lasersko skidanje dioptrije).

Ukoliko vam optometrist ili oftalmolog preporuče nošenje naočala kao korekciju refrakcione anomalije tj vida, onda nemate razloga za brigu jer danas imate veliki izbor modernih dioptrijskih pa i sunčanih naočala. Osim naočala možete nositi i sočiva koja se ne primjete i ne smetaju u svakodnevnim aktivnostima. Više o sočivima pročitajte ovdje.

       
Sadržaj je informativnog karaktera i nije zamjena za savjet ljekara.