Što su polarizirana stakla?

Polarizirane sunčane naočale su godina popularne među ljudima koji svoje vrijeme provode u blizini vodenih površina. Pri tome mislimo na moreplovce, ribolovce, skijaše, bicikliste, golfere i sl. Razlog je zaista jednostavan, a to je jer polarizirane leće blokiraju odsjaj od svjetla koji se odbija od površine vode u odnosu na druge vrste sočiva za sunčane naočale. Tačnije omogućavaju gledanje bez blještavila u odsjaju s prirodnim bojama i UV zaštitom 100%. Takav efekat se postiže uz pomoć polariziranog filtera koji se nalazi u centru stakala. Ali sunčane naočale nisu samo za ljude koji borave pored vode nego mogu biti korisne i za vožnju, jer smanjuju refleksije od blještanja s ravnih površina, poput hauba vozila i cestovne signalizacije.

Svi oni koji su osjetljivi na svjetlost, uključujući ljude koji su imali operaciju katarakte, također će imati koristi od polariziranih sunčanih naočala.

  Na koji način djeluju polarizirana stakla? Sunčeva svjetlost se raspršuje u svim smjerovima. Ali kad udari u ravne površine, svjetlost koja se odbija od površina ima tendenciju polarizacije - što znači da zrake odbijene svjetlosti putuju u jednoličnijem (obično vodoravnom) smjeru. To stvara dosadan i ponekad opasan intenzitet svjetlosti koji uzrokuje odsjaj i smanjuje vidljivost. Polarizirane sunčane naočale pružaju vrhunsku zaštitu od odsjaja - posebno na vodi.

Polarizirana stakla imaju poseban filter koji blokira ovu vrstu intenzivne reflektirane svjetlosti, smanjujući odsjaj i nelagodu.

Osim mnogih spasonosnih i pozitivnih efekata, polarizirana stakla smanjuju vidljivost slika koje nastaju prikazi s tekućim kristalima (LCD-ima) koji se nalaze na nekim digitalnim ekranima. Također prilikom skijanja i pogledu „nizu stazu“ mogu davati efekat ledene plohe i smanjiti vidljivost. Bez obzira na navedeno kao nešto veću cijenu izrade, polarizirane sunčane naočale nude velike prednosti kada je u pitanju smanjenje naprezanja i nelagode na jakom suncu. U našoj ponudi možete pronaći veliki izbor naočala sa polariziranim staklima ili sa mogučnosti ugradnje polariziranih stakala. Više naočala sa polariziranim staklima pogledajte OVDJE.