Utiče li propuh na naše oči?

Sigurno ste nebrojeno puta do sada čuli da neko u vašoj okolini imao je problema sa očima, a da iste povezuje sa izlaganjem propuhu. Mnogo je diskusija na ovu temu, ali se pored očne simptomatologije pominju glavobolje, upale živca na licu, bolovi u leđima ili grudnom košu. Svakako da možemo reći da propuh nije uzrok, ali može biti okidač.

 

O čemu je zapravo riječ?

Nakon što oči izložimo u određenom vremenskom trajanju hladnom i suhom zraku može doći do upale koja se naziva konjunktivitis. Uzrok je sušenje površine oka i iritacija koja predstavlja pogodne uslove za prašinu ili bakterije viruse da izazovu takozvani upalni konjunktivitis. Također nepovoljan uticaj na vaše oči ima previše izlaganja toplom zraku i sunčevoj svjetlosti.

Koji su simptomi?

  • Crvenilo očiju
  • Osjećaj pijeska u očima
  • Suhoća očiju
  • Osjećaj topline u očima
  • Otok kapaka
  • Suzne oči

Kako liječiti?

Svakako da tretman ovisi o uzročniku upale.

Prirodni način: možete ispirati oči mlakom vodom ili fiziološkom otopinom.

Lijekovi: postoje različite vrste kapi i masti koje se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji. Za ovaj tretman potrebna je konsultacija vašeg ljekara ili farmaceuta.

Opće mjere: neophodno je svoj peškir odvojiti od ostatka ukućana, poželjno mijenjati jastučnicu svaki dan jer postoji mogućnost da se na njoj zadržavaju mikroorganizmi. Nephodno je pauzirati sa korištenjem kontaktnih leća te se ne preporučuje nanošenje šminke u tom periodu. Poželjno je prehranom unositi namirnice bogate vitaminom A kao što su: mrkva, krompir, špinat, brokula, batat i drugi. Dokazanu zaštitu za oči imaju sunčane naočale te preporučujemo da ponudu istih pogledate OVDJE.

Ako govorimo o blagoj upali ona bi se trebala sanirati unutar nekoliko dana. Ukoliko simptomi ne prolaze, dođe do pojave bola ili nekih drugih novih simptoma neophodno je da potražite pomoć ljekara.