Vid i šećerna bolest (dijabetes)

Šećerna bolest (dijabetes) je hronična bolest koja pogađa sve dijelove tijela te pored srca, bubrega i krvnih žila, i oči su ugrožene. Prema mnogim studijama dijabetes je vodeći uzročnik gubitka vida kod odraslih.

Alarmirajući je podatak da je broj ljudi sa dijabetesom 1980.godine bio oko 108 miliona, dok se 2014.godine govorilo o 422 miliona ljudi. Naročito to je izraženo u zemljama sa niskim i srednjim životnim standardom.

 

Neophodno istaći da je dijabetes glavni uzrok sljepoće, zatajenja bubrega, srčanih udara, moždanog udara i amputacije donjih ekstremiteta. Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, 95% osoba s dijabetičkom retinopatijom može izbjeći značajan gubitak vida ako se liječi na vrijeme.

  

Simptomi

Kao što rekosmo, oko je jedan od najčešće zahvaćenih organa kod osoba s dijabetesom. Promjene na očima mogu biti prisutne, a da je osoba bez ikakvih simptoma, ali i u svom najtežem obliku tj. dovesti do sljepoće. Među radno sposobnom populacijom vodeći uzrok slabovidnosti pripisuje se dijabetesu. Kod dijabetičara najčešće će biti zastupljen osjećaj peckanja, žuljanja ili iritacije oka.

 

Dijabetička retinopatija

Najčešći oblik oštećenja oka uzrokovanog šećernom bolesti naziva se dijabetička retinopatija. Posljedica je visokih vrijednosti šećera u krvi koje dovedu do oštećenja krvnih sudova u mrežnjači (retini).

Ponekada se paralelno razvijaju abnormalni novi krvni sudovi koji rastu na mrežnjači koji dodatno kompliciraju postojeće stanje pa čak mogu uzrokovati krvarenje u oku. Nekada jedan od prvih simptoma šećerne bolesti zapravo bude zamagljen vid.

Kao posljedica gore navedenog oštećenja dolazi do nakupljanja tekućine među živcima koje osoba primjeti kao krivljenje ravnih linija, nemogućnost čitanja ili raspoznavanja detalja na licu. Ako se takvo stanje ne liječi može dovesti do trajnog oštećenja živaca, a potom trajnog gubitka vida. Uz novonastale krvne žile raste i vezivno tkivo koje može dovesti do odljepljenja očne pozadine ili ablacije. 

Dijagnoza se postavlja pregledom očnog dna te prati savremenim dijagnostičkim metodama kao što je OCT ili optička koherentna tomografija koja predstavlja brzu i sigurnu metodu koja daje prikaz centra oka tj. žutu pjegu. 

Napredak u dijagnostici doveo je do liječenja koje se sprovodi upotrebom injekcija koje se daju direktno u oko sa viskom stopom uspješnosti liječenja.

 

Dijabetes i očna mrena

Očna mrena ili katarakta se najčešće javlja kod osoba starije životne dobi, ali također može biti posljedica šećerne bolesti. Ona predstavlja zamućivanje prirodne očne leće i onemogućavanja reakcije na svjetlo i smanjenja vidne. Potrebno istaći da kod osoba sa dijabetesom ona se nešto ranije javi i situacija se brže pogorša. Operacija je najučinkovitije rješenje pri čemu se prirodna očna leća zamjenjuje umjetnom.

 

Dijabetes i visoki očni tlak

Još jedan očni problem povezan sa dijabetesom dešava se kada se protok tekućine unutar oka ne odvija ispravno, dolazi do previsokog očnog pritiska ili glaukoma. Visoki očni pritisak može oštetiti žile i živce u oku što dovodi do pogoršanja vidne oštrine. Manifestuje se zamagljenim vidom i bolovima u oku, a postoje i blagi ili asimptomatski slučajevi. Postoje tri načina liječenja: lijekovi, operacija laserom i hirurški, a sve sa ciljem smanjivanja očnog pritiska.

 

Smjernice za pregled oka kod osoba sa šećernom bolesti:

Tip 1 šećerne bolesti: Godišnji pregledi očiju trebali bi započeti u roku od 5 godina od postavljanja dijagnoze.

Tip 2 šećerne bolesti: Godišnji pregledi očiju trebali bi započeti odmah nakon dijagnoze.

Trudnoća: Ženama sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2 potreban je očni pregled prije trudnoće ili u prva 3 mjeseca. Vaš ljekar će možda željeti da ponovite pregled kasnije u trudnoći i sve dok beba ne napuni godinu dana.

I za kraj neophodno je napomenuti da dobro regulisanom šećernom bolesti spriječiti ćemo oštećenje ciljnih organa, kao što je oko. Potrebne su redovne kontrole interniste∕endokrinologa, kao i Vašeg oftalmologa. Takvim odgovornim ponašanjem dugoročno je očuvana kvaliteta života.