Zašto nastaje ječmičak?

Prije nego sa vama obradimo temu ječmička na oku moramo razjasniti dva pojma koja se nerijetko pomiješaju. Kada imamo pojavu naglog oteknuća kapka najčešće je riječ o jednom od sljedeća dva stanja, a to su halacion i hordeolum (ječmenac). Halacion nastaje kao posljedica začepljenja lojne (Meibomove) žlijezde. Ta promjena je nezaraznog karaktera, dok hordeolum je uzrokovan infekcijom. Obje promjene na kapku u početku izazivaju lokalno crvenilo, otok, bolnost. Međutim, vremenom halacion pređe u mali bezbolni čvor u sredini kapka. Za razliku od njega hordeolum bude smješten na rubu kapka i ostaje prisutna bol.

Kada govorimo o hordeolumu on u narodu ima više naziva: ječmičak, čmičak, ječmenac.

Koji je uzrok ječmička?

  • Najčešće je uzrokovan bakterijama iz grupe Staphylococcus koje se mogu naći na korijenu dlake. Većinom zahvata vanjski dio kapka i rezultat je infekcije folikula trepavice i susjednih žlijezda, ali mogu se naći i na unutarnjem dijelu kapka. Kada imamo ječmičak na oku nije isključeno da imamo i blefaritis (upala očnih kapaka) ili celulitis (infekcija okolne kože), a koji mogu uzrokovani biti slabijom funkcijom lojne žlijezde, suhim očima, infekciju vjeđa uzrokovanu gljivicama ili pak parazitima.
  • Nema razlike o učestalosti pojave kod muškaraca ili žena te može zahvatiti sve dobne skupine. Kod žena je specifično što se koristi šminka te ako se ne održava higijena trepavica možemo očekivati razvoj bakterija i pojavu hordeoluma.
  • Posebna skupina pacijenata kod kojih se primjetilo učestalije pojavljivanje ječmička na oku su dijabetičari. Tako da je jedna od preporuka ako se upala recidivira svakako da se provjere nivoi šećera (glukoze) u krvi.

Dijagnoza i tretman

Dijagnozu ćemo postaviti vrlo jednostavno, a to je kliničkim pregledom. Ono što je specifično jeste da u toku prva dva dana od pojave prvih simptoma možda se neće moći razlučiti o kojem je stanju tačno riječ. Vrši se kompletan pregled orbite, oka i sluznice, vanjskog i unutarnjeg dijela kapka. Naročito jer je unutrašnji ječmičak rjeđi i neće se ni primjetiti dok ne izazove ozbiljnije simptome. Nekada je neophodno raditi i detaljni pregled oftalmologa kod sumnje na ozbiljniju infekciju ili zahvatanje drugih struktura.

Kod kuće možete tretirati oba stanja sa toplim oblozima te većinom prolaze spontano, bez potrebe za intervencijom oftalmoga. Obloge stavljamo u trajanju od 5-10 minuta nekoliko puta na dan. Ponekada je ipak neophodna drenaža ječmička te oralna antibiotska terapija

Kako prevenirati?

  • Obzirom da smo u gore navedenom tekstu detaljno razmotrili uzroke nastanka ječmička svakako da prvi savjet je adekvatna svakodnevna higijena očnih kapaka. Ona podrazumjeva prevashodno toplu vodu, ali i blage sapune. Naročito se to odnosi na žene koje koriste šminku sa posebnim akcetom da se na spavanje ne ide sa šminkom.
  • Također, higijena ruku vrlo je bitna, naročito da se iste peru prije diranja očiju. U prodaji se mogu naći čak i pilinzi za očne kapke koji mogu biti preporučeni od strane vašeg očnog ljekara, naročito ako se radi o infekciji demodexom (grinjama).
  • Redovno mijenjati jastučnice i peškire za lice.