Laserska korekcija vida⏐Sigurno rješenje ili ne?

Za osobe koje dugi niz godina nose naočale ili korektivna sočiva zasigurno bi bilo lijepo probuditi se ujutro, plivati u bazenu ili igrati se sa djecom, a da pri tome ne brinu o pomagalima koja im omogućavaju jasan vid. Laserska operacija oka možda bi značila baš to. Da li je svako kandidat za takav zahvat saznajte u nastavku teksta…

Šta je laserska korekcija vida?

Ona, prije svega, predstavlja mogućnost da više ne morate da svakodnevno stavljate sočiva ili koristite naočale. Tretman je baziran na korekciji prednjeg dijela oka kako bi se postigla bolja sposobnost fokusiranja, samim time poboljšao vid. Postoji veliki broj različitih laserskih operacija te koja je najpogodija za vas odlučiti će hirurg nakon pregleda.

Ko je pogodan kandidat za ovaj tretman?

Da bi se donijela odluka ko je kandidat za ovaj vid poboljšanja vidne sposobnosti oka neophodno je uraditi vrlo detaljan pregled. Napretkom tehnologije omogućeni su vrhunski aparati koji imaju mogućnost detekcije velikog broja promjena i struktura oka, mjerenja njegove sposobnosti, pronalaženja „greške“. Čak se ta tehnologija koja se danas koristi u oftalmologiji zapravo koristila i osmislila prevenstveno za NASA-u.

Vaš hirurg uzima u obzir rezultate svih pregleda, gleda debljinu rožnice, koja je visina dioptrije i slično te onda odlučuje da li ste uopće kandidat za lasersku operaciju oka i naravno koja je metoda najprikladnija za vas.

Postoje neke opće odredbe za kandidate, a to su:

  • životna dob iznad 18 godina
  • da nema aktivne bolesti oka
  • da imate stabilnu dioptriju minimalno 2 godine
  • da imate zdravu rožnjaču

Bitno napomenuti jeste da za one pacijente koji ipak nisu kandidati za laserski tretman oka postoji alternativa u nekim centrima, a to je ugradnja intraokularnih leća (ICL).

 Da li je opravdan strah od oštećenja vida?

Odmah ćemo vam reći da je laserska korekcija vida jedna od najsigurnijih intervencija u oblasti medicine. Radi se o tome da je ovaj zahvat usmjeren na površinu oka, to jeste na rožnicu. Cilj je korekcija samo dioptrije. Vid nam omogućavaju očni živac i mrežnica koji su smješteni na očnoj pozadini. Znači udaljeni od mjesta djelovanja lasera tako da do oštećenja vida ne može doći.

Sam podatak da se ovom tretmani podvrgnulo više desetina miliona ljudi govori o njegovoj sigurnosti. Američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) označila je ovu metodu kao sigurnu i efikasnu.

Ono što se kao komplikacija navodi prilikom laserske korekcije vida jeste moguća suhoća oka, ali je ona prolazna. Također, neophodno je da znate da se kod nekih pacijenata može pojaviti potreba za ponovnim tretmanom ili dokorekcijom. Međutim, kao što smo na početku ovog teksta naveli radi se o vrhunskoj tehnologiji te su komplikacije svedene na minimum.

Nažalost, veliki je broj pacijenata koji su zainteresirani za ovaj tretman, ali su zbog nedostatka finansija u nemogućnosti uraditi isti; drugi ipak imaju strah; dok treći se brinu za dugoročne posljedice ovog zahvata. Ove procedure su sigurne i efikasne kada se odabere pravi pacijent za pravu metodu.

Za one kojima ipak nije laserska korekcija vida izbor, mogu nastaviti nositi dioptrijske naočale koje su istovremeno i modni detalj. Na neke ljude smo jednostavno navikli samo sa naočalama i bilo bi nam neobicno ih vidjeti bez. 

Kako odabrati dioptrijski okvir prema obliku lica možete pročitati ovdje.