Šta znače crne tačkice u oku

Vidite crne tačkice pred očima? Šta su lebdeće mrlje koje vam smetaju?  Promjene su često su crne ili sive mrlje, a potom niti ili paučina koja lebdi u oku kada pomjerite oči i čini se da odlaze kada pokušate da ih pogledate direktno. Od ostalih simptoma mogu biti tačke koje vidite kada pogledate neku svijetlu pozadinu, npr. bijeli zid ili plavo nebo. Ponekada se mogu vidjeti kao žice ili manji oblici koji se slegnu i odlaze od linije vida. 

Čestice koje vidimo su proteinske strukture, tačnije kolagenske, koje su sastavni dio medija iz stražnjeg segmenta oka. One se starenjem smanjuju te bacaju sjenu na retinu tj. vidni dio oka. 

Većina gore navedenih promjena koje se pojavljuju uzrokovana je starenjem, a nastaju kada tvar nalik na žele (staklovina; lat.corpus vitreum) u vašim očima postaje tečnija. Unutar tog staklastog tijela mikroskopska vlakna imaju tendenciju da se skupljaju i mogu bacati sićušne sjene na vašu mrežnjaču.

Faktori koji povećavaju rizik od pojave tačkica u oku obuhvataju: starost preko 50 godina, traume ili povrede oka, kratkovidnost, komplikacije nakon operacije katarakte, upala oka te dijabetička retinopatija.

O retinopatiji smo već pisali i više možete pročitati OVDJE. 

 

Simptomi plutanja u očima mogu uključivati:

  • Mali oblici u vašoj viziji koji se pojavljuju kao tamne mrlje ili kvrgave, prozirne niti plutajućeg materijala
  • Tačke koje se pomjeraju kada pomjerate oči, pa kada pokušate da ih pogledate, brzo se pomjeraju iz vašeg vidnog polja
  • Tačke koje su najuočljivije kada pogledate običnu svijetlu pozadinu, kao što je plavo nebo ili bijeli zid
  • Mali oblici ili žice koje se na kraju slegnu i odlutaju od linije vida

Stanje može biti ozbiljno ako primjetite nagli porast plutajućih promjena u očima, a posebno ako vidite i bljeskove ili vam vid oslabi, ako se pojavi bol u oku i slično. To je alarm da se što prije morate javiti oftalmologu ili možete izgubiti vid!

Koji je tretman?

Ne rijetko se ovo stanje ne tretira te se prati od strane vašeg oftalmologa. Svakako da je neophodno prvenstveno pronaći uzrok za pojavu ovih promjena u oku te tretirati osnovnu bolest. Možda zvuči čudno, ali ako vam smetaju te žice ili niti koje se nalaze u vašem vidnom polju probajte sa pomjeranjem očiju, gledajte gore-dole, lijevo-desno. 

U slučaju da je količina plutajućih čestica velika i one vam smetaju, vaš ljekar može vam predložiti zamjenu staklastog tijela te ga zamijeniti sa slanom otopinom. Ta procedura se naziva vitrektomija. Svakako da ne smijemo zanemariti kompleksnija stanja kao što su na primjer ablacija retine i u tom slučaju je najbolje posjetiti oftalmologa.